top of page
Dag 20 - Louisville, Kentucky

Om de Amerikanen te kunnen begrijpen moet je weten wat hen fascineert: wapens en sport. Vooral de vrouwen begrijpen niet waarom de mannen zo enthousiast kunnen zijn over een balspelletje. Voor hen is het maar een aantal onnozelaars die achter een bal lopen om ze dan weer weg te schoppen. Hoe kon ik dan twee vrouwen overtuigen om meer te weten komen over een sport waarvan de Amerikanen zot zijn en bij ons omzeggens niet gespeeld wordt? Je kan een vrouw hiervan niet overtuigen. Ik heb het al lang geleden opgegeven om hier energie in te steken. Vrouwelijke logica en sport gaan niet te samen. 

 

Colette en ik trokken naar het Mekka van de baseball: de firma Louisville Slugger. Dit bedrijf maakt honkbalknuppels voor de ploegen van de Major League. Je kan het gebouw niet missen, er staat een 36,5 meter hoge honkbalknuppel tegen.

 

Wij waren juist op tijd om aan de geleide tour van de fabriek deel te nemen. Hillerich maakte eerst trapleuningen en boterkarnen. De zoon zag echter een toekomst voor honkbalknuppels en toen hij de firma overnam veranderde hij de naam in Louisville Slugger. Voor de 1,8 miljoen bats die ze jaarlijks maken, hebben ze 40.000 essen en esdoorns nodig. Eerst toonde een arbeider hoe ze vroeger met de hand werden gemaakt. Een bekwame vakman had hiervoor bijna een half uur nodig. Nu worden de verschillende stappen machinaal uitgevoerd. Alhoewel er toch nog veel handenarbeid aan te pas komt. De belangrijkste spelers hebben een contract met de firma en hebben hun handtekening ingebrand op hun bat.

 

Slugger Musuem

In het museum krijg je de kans om eens te swingen met een honkbalknuppel en kan je zien hoe hard een bal aankomt voor hij de honkbalknuppel raakt (95 mph = 150 km/h).

 

Daar wij de sport niet echt verstaan, krijgen we de nodige uitleg van een lid van het museum. Colette raakt al snel afgeleid en heeft het met een dame van het museum over het eten in Amerika. Blijkbaar is ze een kruistocht begonnen om hen te leren soep te maken. Het is een mooi begin; je begint met één huisvrouw en die moet de rest maar overtuigen. Ik doe nog een poging om haar uit te leggen waarom je de bal op de juiste plaats van de honkbalknuppel moet krijgen om hem ver weg te kunnen kloppen, maar aan haar ogen zie je al dat haar saturatiegrens aan sport bereikt is.

 

Hillerich en zijn eerste klant

De geschiedenis van Amerika staat en valt met wapens. In het Frazier History Museum kan je hierover alles te weten komen. Het begint met de wapens die de Engelsen meebrachten om hun eerste permanente vestiging te Jamestown, Virginia te verdedigen tegen de Indianen. De evolutie van de wapens loopt min of meer samen met hun expansie naar het Westen.

 

Vooraleer de Koninklijke wapenkamers te bezichtigen, kregen we een demonstratie van een gevecht met een 13 eeuws zwaard en schild. Aan de hand van tekeningen uit een Duits handboek toonden ze de verschillende technieken om met dit wapen aan te vallen en de aanvallen af te weren. De getoonde technieken demonstreerden ze dan in een werkelijk gevecht. Het moeten wel goed getrainde vechters geweest zijn in die tijd, want het wapen woog zwaar en vroeg toch wat kracht om ermee te zwaaien.

 

De bovenste verdieping toonde aan de hand van een diorama en een video de evolutie van de wapens en de gebruikte wapentechnieken van de infanterie en artillerie in de Engelse oorlogsgeschiedenis. 

 

Demonstratie
Battle of Hastings (1066)

Zo werd er bij het diorama van de Slag om Hastings uitleg gegeven over de toen gangbare technieken die de cavalerie gebruikten om bressen in de infanterie te slagen.

 

Voor de Amerikanen die het museum bezochten was het niet altijd gemakkelijk om alles te verstaan. Zij kennen maar één burgeroorlog; de hunne, maar ze hebben nog nooit gehoord dat de Engelsen een aantal burgeroorlogen hebben uitgevochten.

 

Wat de Amerikanen wel kunnen, is de geschiedenis op een aangename wijze voorstellen. Zo beeldde een figurant het leven van de piraat Bartholomew Roberts (Black Bart) uit, inclusief het Engels accent. 

 

Met de trolleybus reden we naar 'Fourth Street', de uitgangsbuurt van Louisville. In deze gedeeltelijk overdekte straat worden regelmatig live optredens gehouden. Wij begaven ons naar een café waar we nog nakaarten bij een verfrissend pintje.

 

 

 

Foto's

 

Bekijk het fotoalbum van Louisville op Google+

 

Links

 

 

Motel

 

Ramada Sellersburg/Louisville North, 360 Triangle Dr, Sellersburg, IN 47172 US

 

 

USA 2010

bottom of page